Har du en roll med visst ekonomiskt ansvar men saknar ekonomisk utbildning? Driver du projekt eller assisterar ekonomiavdelningen? Kanske du helt enkelt önskar att lära dig mer om ekonomi i offentlig sektor?
På vår kurs Ekonomi för icke-ekonomer i offentlig sektor får du en övergripande bild av hur verksamhetens ekonomiska system hänger samman och fungerar. Du får en förståelse för de viktigaste ekonomiska grundbegreppen och hur de ekonomiska verktygen används för att skapa en långsiktig hållbarhet i din verksamhet. Genom att kursledaren varvar teori med praktiska övningar får du god inblick i hela ekonomiprocessen. Allt från vikten av att ta fram välgrundade beslutsunderlag i form av smarta kalkyler, förståelse för personalekonomi, till hur du kontrollerar kostnaderna och undviker kostsamma misstag genom effektivare budget- och prognosarbete. Du lär dig tolka och förstå ekonomiska rapporter och nyckeltal samt hur du kan diskutera och förmedla ekonomiska budskap till ledning och övrig verksamhet.
I en verksamhet berörs alla medarbetare av och påverkar ekonomin på ett eller annat sätt. Det är därför centralt att ha en övergripande förståelse för ämnet.
Att lära sig företagsekonomi själv är både tidskrävande och svårt och risken är stor att verksamhetens siffror påverkas negativt och blir utförda på ett olönsamt och inkorrekt sätt. Att behärska termologien runt ekonomi är också av vikt när du ska presentera och få igenom välgrundande beslut och projekt.
Våra kursledare Christina Arvesen och Göran Alvek är två av Sveriges skickligaste och mest populära förläsare inom ekonomi. Över 6000 svenska arbetstagare har hittills deltagit på kursen och ger den i snitt 5,8 av 6 möjliga poäng i kursutvärderingarna. Kursledarnas förmåga att blanda teori med praktiska exempel, i kombination med det certifierade kursinnehållet, ger dig en stabil bas så du kan känna dig tryggare i din roll när du går tillbaka till din arbetsplats.
Denna kurs vänder sig till dig som arbetar i den offentliga sektorn. Du vill få ökad förståelse för och kunskap i företagsekonomi, så att du kan fatta bättre beslut och ha en starkare position i ekonomiska diskussioner.
Inga förkunskaper krävs.
01 Grunden för ditt ekonomiarbete - organisationen och omvärlden
02 Lär dig de viktigaste ekonomiska grundbegreppen
03 Hur du använder ekonomiska rapporter
04 Nyckeltal kompletterar resultatrapporten
05 Lär dig mer om budgetarbetet
06 Personalekonomi
07 Kalkylen som underlag i budgetarbetet
08 Resultatbudget
09 Hur du ska arbeta med ekonomistyrning
Denna kurs är certifierad och det innebär att du kommer att få erbjudande om att genomföra en examen. Vid godkänt resultat erhåller du ett certifikat som visar att du genomgått en kurs som uppfyller kvalitetskraven i enlighet med DNV-ST-0008 - Certified Learning Programmes.
Vid eventuella frågor, kontakta examensavdelningen:
examen@confex.se
Denna kurs kan du antingen ta fysiskt i ett klassrum eller digitalt via Zoom/Teams. Du kan vara trygg på att kursens mål och innehåll alltid är det samma oavsett format.
Denna kurs kan du ta när och var du vill och helt i din egen takt. Våra förhandsinspelade kurser är flexibla och mycket pedagogiskt upplagda.
Denna kurs genomförs enbart digitalt. Våra halvdags-webinarier tar upp det viktigaste inom ett ämne för att ge dig ett stort kompetensutbyte på kort tid.
08:30 Registrering
09:00 Kursen startar
12:00 Lunch
16:00 Kursen avslutas
Christina Arvesen är i grunden civilekonom men har mångårig vana av att arbeta med utbildning i ekonomi och Excel. Christina är en mycket uppskattad kursledare med förmågan att nå fram till alla deltagare, oavsett kunskapsnivå och tidigare erfarenhet.
Göran Alvek har arbetat i stora företag och i entreprenörsstyrda tillväxtföretag. Göran har även arbetat i privata sektorn och offentliga sektorn. Han har arbetat med förvärvsfrågor i Ratossfären och under 15 år som kreditchef på Almi. Sammantaget har detta gett förståelse för olika finansiella utmaningar som bolag kan stå inför.
Göran brinner för att förmedla kunskap, skapa förståelse och visa samband hur ekonomiska parametrar påverkar och samverkar. Detta för att kunna skapa delaktighet, motivation och engagemang i företag så att alla ska känna sig trygga i och tillit till den ekonomiska information som finns i ett bolag.